Proteomo galia: ląstelių ilgaamžiškumo paslaptis

Proteomo galia: ląstelių ilgaamžiškumo paslaptis

Kas yra proteomas?

Raktas į ląstelių ilgaamžiškumą.

Nors senėjimo ir odos sveikatos tyrimai pastaraisiais dešimtmečiais buvo skirti nuodugniam DNR tyrinėjimui, profesorius Miroslavas Radmanas, tarptautiniu mastu žinomas genetikas, molekulinis biologas ir tyrinėtojas, padarė novatorišką atradimą: lemiamą baltymų vaidmenį stiprinant ir aktyvinant gyvybingumą odos ląstelėse. Taigi ląstelių ilgaamžiškumas priklauso ne nuo jų DNR vientisumo, o nuo jų proteomo atsparumo. Proteomas yra visi ląstelės ar organizmo baltymai, t. y. 2-asis kūno komponentas po vandens, sudarantis daugiau nei 20%. Esminiai ir gyvybiškai svarbūs baltymai atlieka daug pagrindinių funkcijų visuose organuose. Profesorius Radmanas nustatė, kad proteomų degradacija yra pagrindinė odos senėjimo priežastis.

 

Kuo skiriasi proteomas ir genomas?

Genai neša nuolatinę biologinę informaciją, jiems būdingas jų stabilumas. Jie ne visi nuolat išreiškia save, jie nurodo „kas gali nutikti“, potencialą, įrašytą mūsų DNR.

Baltymai, sudarantys proteomą, atlieka visas gyvybiškai svarbias ląstelių funkcijas, sudarydami struktūrą, gamindami energiją, sudarydami sąlygas bendrauti ir daugintis. Proteomas nuolat vystosi priklausomai nuo įvairių oksidacinių faktorių ar stresų ir leidžia reikštis genams: nulemia „kas iš tikrųjų vyksta“. Be proteomo apsaugos ląstelės sensta ir oda sensta.

Odos proteomasOdos proteomas

Kodėl reikia saugoti proteomą?

Negrįžtamas proteomo pažeidimas turi tiesioginių matomų pasekmių odai. Kadangi yra mažai arba visai nėra sprendimų, kaip atkurti baltymus, jų išlikimas ir proteomo apsauga yra svarbiausias odos sveikatos ir ląstelių ilgaamžiškumo prioritetas.

Proteomo pakeitimas dažniausiai yra susijęs su karbonilinimu, negrįžtamos oksidacijos tipu, dėl kurio baltymai netenka jų funkcionalumo. Šie skilimai stebimi visuose odos sluoksniuose. Viršutiniame, labiau paviršiniame sluoksnyje, pažeistas proteomas sumažina vandens sulaikymo gebėjimą, o tai turi įtakos odos drėkinimui ir švytėjimui. Epidermyje keratinui jautrūs baltymai yra pagrindiniai tokio tipo oksidacijos taikiniai, kurie sutrikdo šviesos pralaidumą ir keičia veido spindesį bei vienodumą. Giliau dermoje vykstantis karbonilinimas keičia kolageno ir elastino skaidulas ir lemia priešlaikinį odos senėjimą, tankumo, stangrumo ir elastingumo praradimą.

Nors klasikiniai antioksidantai šiek tiek apsaugo odą, jie nėra specialiai nukreipti į baltymus. Tačiau optimaliai proteomo apsaugai reikalingi du veikimo būdai:

  • Fizinė baltymų struktūros apsauga, siekiant sumažinti jų jautrumą oksidacijai: tai yra šaperono molekulės veikimo būdas.
  • Biocheminė baltymų apsauga nuo karbonilinimo: tai yra antioksidanto veikimo būdas.

Įkvėpti bendradarbiavimo su profesoriumi Radmanu ir jo atrastų ekstremofilinių bakterijų, atsparių ekstremalioms sąlygoms ir oksidaciniam stresui, tyrimų, NAOS tyrėjai nustatė ir išskyrė galingus antioksidantus, turinčius šaperono poveikį: jie gali apsaugoti proteomą ir atkurti proteomo funkcijas. 

Mažindami baltymų karbonilinimo lygį, jie apsaugo nuo negrįžtamos žalos ir prisideda prie optimalaus funkcionavimo per visą ląstelių gyvenimą. Šis naujas požiūris suteikia aukščiausios klasės atsaką į ilgalaikį odos senėjimo valdymą.

Patentuota Age Proteom™ biotechnologijaPatentuota Age Proteom™ biotechnologija

Įrodyta apsauga

Patentuota Age Proteom™ biotechnologija pranoksta žinomų antioksidantų savybes, 80 % efektyvumo apsaugant nuo aplinkos veiksnių, neprilygstamą apsaugą nuo karbonilinimo ir odos senėjimo.

Daugiau nei keturis dešimtmečius trukusių mokslinių tyrimų kulminacija su neprilygstama baltymų apsauga – patentuota Age Proteom™ biotechnologija žymi revoliuciją kovojant su oksidacinio streso veiksniais, ir odos senėjimu.

 

Rekomenduoja odos ekspertai iš visos Lietuvos
Rekomenduoja odos ekspertai iš visos Lietuvos
Pirkite vaistinėse ir grožio centruose
Pirkite vaistinėse ir grožio centruose
Moksliškai įrodyti rezultatai
Moksliškai įrodyti rezultatai
Aukštos kokybės dermatologinė kosmetika
Aukštos kokybės dermatologinė kosmetika
©2024 - Visos teisės saugomos