Kas yra kolagenas ir kam yra vartojamas?

Kas yra kolagenas ir kam yra vartojamas?

KOKIOS YRA PAGRINDINĖS KOLAGENO FUNKCIJOS?

Kolagenas yra vienas iš daugumos žmogaus kūno audinių komponentų, jo yra odoje, plaukuose, naguose, taip pat sausgyslėse, raiščiuose, kauluose, kraujagyslėse ir kt.

Galintis išlaikyti audinių ir organų sanglaudą, ypač užtikrina odos stangrumą ir putlumą. Kolageno gamyba palaipsniui mažėja sulaukus 25 metų ir lemia pirmųjų senėjimo požymių atsiradimą.

KAS YRA KOLAGENAS IR KAIP JIS GAMINAS?

Kolagenas yra skaidulinis baltymas, kurio gausiausia žmogaus organizme, nes jis sudaro apie 30 % visų jame esančių baltymų. Kolageno yra ne vienas, o keli tipai: organizme yra apie dvidešimt skirtingų savybių turinčių kolageno rūšių.

 

Kolagenas yra pagrindinė mūsų odos sudedamoji dalis, sudaro maždaug 75–80 % jos sausos masės.

Jaunatviškai odai ypač svarbūs 5 kolageno tipai: I, III, IV, VII ir XVII kolageno tipai.

KOKIOS KOLAGENO FUNKCIJOS?

Moteris masažuoja savo veidąMoteris masažuoja savo veidą

Žodis kolagenas kilęs iš graikų kalbos „kolla“, reiškiančio „klijai“. Kolagenas iš tikrųjų veikia kaip natūralus „cementas“, kuris garantuoja gerą dermos ir epidermio sanglaudą.

Taip pat suteikia odos audiniams apimties, elastingumo ir tvirtumo bei daro juos atsparius judesių sukeliamoms deformacijoms.

Odos struktūrai yra būtinas kolagenas, tai tarsi jos architektūrinis pagrindas.

Struktūra ir atsparumas

Kolagenas suteikia mechaninį atsparumą odos audiniams, kartu suteikdamas odai elastingumo ir stangrumo.

Stiprumas ir elastingumas

Dermoje kolagenas yra susijęs su elastinu, kad oda būtų tonizuota ir elastinga, būdinga jaunystei. Iš tiesų, kolagenas atlieka nematomo karkaso, kuris yra itin atsparus ir labai lankstus, vaidmenį. Kai odoje gausu kolageno, ji yra stangri ir elastinga, gali deformuotis ir atgauti putlią išvaizdą. Kai su amžiumi kolageno sintezė mažėja, oda tampa laisvesnė ir lengviau pastebima smulkių raukšlelių, vėliau raukšlių atsiradimo.

Sąnarių sveikata

Kolagenas padeda išsaugoti sąnarių judrumą ir lankstumą, nes jo yra kauluose, sausgyslėse ir kremzlėse. Čia vėlgi padeda sugerti galimus smūgius ir garantuoja tinkamą sąnarių funkcionavimą. Jis turi galią regeneruoti audinius lūžio atveju. Jo sumažinimas gali sukelti osteoartritą arba vietinio uždegimo problemas.

Kaulų stiprinimas

Kaulai nuolat atsinaujina visą gyvenimą: senas kaulinis audinys pašalinamas ir pakeičiamas nauju. Ši regeneracija palaipsniui lėtėja visą gyvenimą, ypač skatinant osteoporozę. Šiame procese kolagenas vaidina esminį vaidmenį, nes jis yra vienas iš pagrindinių kaulų matricos komponentų. Todėl jis užtikrina kaulų tvirtumą ir apsaugo nuo lūžių rizikos.

Gydymas

Žaizdų gijimas

Pažeidus odą po traumos ar operacijos, oda turi atsinaujinti, kad užpildytų ir atstatytų pažeistus audinius. Šio proceso fiziologiniai mechanizmai apima odos fibroblastus, kurie vėliau gamina daugybę baltymų, ypač I ir III tipo kolagenų.

Visiškas gijimo procesas gali trukti kelis mėnesius ar net daugiau nei metus, priklausomai nuo pažeidimo svarbos. Kolageno gamyba turi įtakos gijimo kokybei ir greičiui.

-          Visiškas gijimo procesas gali trukti kelis mėnesius ar net daugiau nei metus, priklausomai nuo pažeidimo svarbos. Kolageno gamyba turi įtakos gijimo kokybei ir greičiui.

-          Ir atvirkščiai, kai kolageno gaminasi per daug, randai iškyla, vadinami hipertrofiniais arba keloidiniais.

Kasdienė gerovė

Odos drėkinimas

Kolagenas atlieka netiesioginį, bet labai svarbų vaidmenį drėkinant odą. Odos kolagenas pagerina hialurono rūgšties funkcionalumą, sukurdamas tankų tinklą, kuris palengvina vandens sulaikymą dermoje ir taip optimizuoja odos drėkinimą.

Ši kolageno ir hialurono rūgšties sąveika prisideda prie geresnio atsparumo mechaniniam poveikiui ir sumažina hialurono rūgšties skilimą, o tai pailgina jos drėkinamąjį poveikį.

Be to, kolagenas gali paskatinti odos fibroblastų naujų hialurono rūgšties molekulių sintezę, sustiprindamas hialurono rūgšties poveikį odai.

Imuninės sistemos reguliavimas

Kolagenas vaidina lemiamą vaidmenį reguliuojant imuninę sistemą, skatindamas odos barjero vientisumą, kuris neleidžia patogenams prasiskverbti į odą.

Kolageno turtingumas aminorūgštyse (ypač argininas ir lizinas) pagerina imuninės sistemos veiklą, ypač sergant lėtinėmis ligomis. Iš tiesų, mūsų imuninis atsakas gali paspartinti mūsų pačių kolageno skaidymą.

KODĖL KOLAGENO GAMYBA MAŽĖJA PO 25 METŲ?

Natūrali kolageno sintezė odoje pasiekia aukščiausią tašką sulaukus 25 metų. Šis intensyvios gamybos etapas atitinka labai svarbius poreikius, susijusius su augimu.

> Nuo 25 metų kolageno gamyba pradeda mažėti 1% per metus.

> Nuo 45 iki 50 metų bendras kolageno praradimas vidutiniškai siekia 30 % dėl hormonų (ypač estrogenų) trūkumo, kuris prasideda perimenopauzėje ir baigiasi menopauzės metu.

Sulaukus penkiasdešimties metų, ryškėja matomi senėjimo požymiai: atsipalaiduoja veido ovalas, suglemba ir gilėja veido apimtis, ryškėja raukšlės, oda išsausėja, raukšlėjasi, praranda lankstumą.

 

Kolageno skaidymą sunkinantys veiksniai

> Kolagenas itin jautrus oksidaciniam stresui, kurį sustiprina gyvenimo būdo veiksniai. Tabakas, per didelis UV spindulių poveikis, lėtinis stresas ir dieta, kurioje yra daug cukraus, gali pagreitinti kolageno skilimą odoje.

Glikacijos procesas, kai gliukozės molekulės jungiasi su kolagenu ir elastinu, kolageno ir elastino skaidulos tampa standžios ir mažiau elastingos, taip prisidedant prie odos stangrumo praradimo, raukšlių atsiradimo ir suglebimo požymių.

KAIP SKATINTI KOLAGENO SINTEZĖ?

• Paprasčiausias būdas išsaugoti kolageną organizme – pirmiausia imtis veiksmų dėl mitybos. Vitaminas C yra būtinas kolageno sintezei ir turi galingų antioksidacinių savybių.

Daugiausia jo yra šviežiuose vaisiuose ir daržovėse.

Cinkas (žuvis, jūros gėrybės, jautiena, moliūgų sėklos, lęšiai, pupelės, riešutai ir kt.), silicis (avižos, miežiai, šparagai, agurkai, dumbliai ir kt.) ir siera (česnakai, svogūnai, kopūstai, kiaušiniai ir kt.) taip pat turėtų būti teikiama pirmenybė.

• Galiausiai, kosmetinės procedūros, kurių pagrindą sudaro kolageną skatinantys peptidai, yra veiksmingas sprendimas, jei oda juos gerai pasisavina.

INTENSIVE PRO-COLLAGEN+ VEIDO IR KAKLO SERUMAS ir KREMASINTENSIVE PRO-COLLAGEN+ VEIDO IR KAKLO SERUMAS ir KREMAS

Taigi naujoji Institut Esthederm Intensive PRO-COLLAGEN+ priežiūros linija veikia odos stangrumą dėl peptidų ir biomimetinių aktyvių ingredientų, kurie stimuliuoja 5 natūraliai odoje esančius ir jos stangrumui būtinus kolageno tipus.

Šios veikliosios medžiagos veiksmingai veikia skirtingus kolageno tipus kiekviename odos sluoksnyje, kad optimizuotų dermos ir epidermio sanglaudą ir atkurtų stangrumą visai jos struktūrai.

 

INTENSIVE PRO-COLLAGEN+ SERUMAS paryškina veido ovalą, o INTENSIVE PRO-COLLAGEN+ KREMAS skirtas bendram odos stangrumui, o veiksmingumas matuojamas nuo 2 mėnesių. 

Kaip matėme, kolagenas yra pagrindinis odos stangrumo elementas dėl įvairių formų. Neišvengiamą kolageno praradimą būtina kompensuoti, kai norime kovoti su senėjimo požymiais ir išsaugoti būdingas jaunatviškos odos savybes: tonusą, elastingumą, veido kontūrų apibrėžimą, apimties palaikymą.

Rekomenduoja odos ekspertai iš visos Lietuvos
Rekomenduoja odos ekspertai iš visos Lietuvos
Pirkite vaistinėse ir grožio centruose
Pirkite vaistinėse ir grožio centruose
Moksliškai įrodyti rezultatai
Moksliškai įrodyti rezultatai
Aukštos kokybės dermatologinė kosmetika
Aukštos kokybės dermatologinė kosmetika
©2024 - Visos teisės saugomos